Kombucha – co to takiego?
Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany o musującym, lekko owocowym smaku. Jej entuzjaści przypisują kombuchy prozdrowotne działanie. Regularne picie tego napoju w niewielkich ilościach dostarcza bowiem wiele korzyści dla organizmu oraz doskonale orzeźwia.
Najbardziej popularna jest na Wschodzie – zarówno w Europie Wschodniej, jak i w krajach Dalekiej Azji. Jej nazwa pochodzi od nazwiska lekarza, który ją rozsławił („Kombu”) oraz japońskiego słowa, oznaczającego napój („cha”).
W ostatnich latach zauważalny jest wzrost zainteresowania tym napojem. Można kupić go w internecie oraz sklepach ze zdrową żywnością. Często spotyka się też napoje na bazie kombuchy, dostępne w popularnych sieciach niewielkich sklepów spożywczych. Jego kolor zależy od stopnia sfermentowania oraz dodanego rodzaju herbaty – można kupić więc zarówno jasnobrązową jak i nawet czerwoną kombuchę. Jednak ten fermentowany napój da się zrobić samemu w domu.
Kombucha – z czego się składa? Jak przygotować ją w domu?
Z racji tego, że kombucha jest napojem fermentowanym, do jej przygotowania poza herbatą i cukrem, potrzebny jest grzyb herbaciany. Nie należy mylić go z grzybem tybetańskim (czyli tak naprawdę ziarnami kefirowymi), chociaż często określa się go właśnie w ten sposób. Grzybek jest łatwo dostępny w internecie oraz w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.
Grzyb herbaciany to kultura drożdży, należąca do grupy SCOBY (z angielskiego Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast) – symbiotycznej kultury drożdży i bakterii. Jego zadaniem jest rozkładać cukier, który jest jednym z podstawowych składników służących do przygotowania tego fermentu oraz syntetyzować alkohol etylowy. Ten grzybek nie wygląda najpiękniej – ma postać galaretowatej masy układającej się w kształt naczynia, w którym rośnie. Jego kolor to odcienie bieli do żółtego.
Jak przygotować kombuchę w domu? Instrukcja krok po kroku.
Do przygotowania pysznej, domowej kombuchy potrzebujemy kilku składników, trochę wolnego czasu i cierpliwości. Napój bowiem musi mieć czas, aby sfermentować.
Składniki na kombuchę
-
800 ml naparu herbacianego.
-
100 g cukru
-
100 g grzyba herbacianego SCOBY lub startera (czyli starszej kombuchy – jeśli robisz ją kolejny raz).
Jaka herbata do kombuchy? Garść przydatnych informacji
Naparem herbacianym może być zwykła, czarna herbata, herbata zielona, ale również napary z różnych ziół takich jak mięta, melisa, werbena cytrynowa czy nawet suszony owoc aronii. Nie trzeba dodawać herbaty wysokiej jakości – do przygotowania naparu używa się około 1 grama suszu na 100 mililitrów wody, więc użycie tańszej herbaty jest zwyczajnie bardziej opłacalne. Warto też dodać, że herbata niższej jakości nie wpłynie ostatecznie na smak kombuchy – fermentacja sprawi, że i tak nabierze on specyficznego słodko-kwaśnego smaku.
Przygotowanie kombuchy w domu – krok po kroku
-
Przygotowujemy 800 ml naparu herbacianego. Słodzimy go 100 gramami cukru i zostawiamy do ostygnięcia. Ważne! Jego temperatura nie może przekraczać 25 stopni Celsjusza. Nie powinniśmy dodawać grzyba herbacianego do cieplejszego naparu, bowiem istnieje ryzyko, że zabijemy cenne kultury drożdży i bakterii SCOBY odpowiedzialne za fermentację.
-
Do sterylnego i wyparzonego słoika o odpowiedniej wielkości przelewamy starter lub dodajemy grzybka herbacianego. Ważne, żeby robić to czystymi rękami lub drewnianą łyżką.
-
Tak przygotowany grzyb herbaciany lub starter zalewamy naszym wystudzonym, posłodzonym naparem herbacianym.
-
Przykrywamy słoik ręcznikiem papierowym lub jałową gazą i tak przygotowaną górę słoika zabezpieczamy gumką recepturką. Dlaczego to robimy? Kombucha powstaje w wyniku fermentacji tlenowej, musi więc mieć dostęp do powietrza. Jej zapach może jednak przyciągnąć muszki owocówki, warto więc zabezpieczyć nasz napar ręcznikiem papierowym lub gazą.
-
Odkładamy słoik w ciemne i suche miejsce. Po siedmiu dniach nasza kombucha powinna być gotowa, warto jednak sprawdzać ją wcześniej. Jak to zrobić? Wystarczy spróbować napoju – jeśli okaże się za słodki, to znaczy, że trzeba jeszcze poczekać.
-
Gotową kombuchę przelej do karafki lub nowego słoika, zakręć i schowaj do lodówki. Dzięki temu spowolnisz proces fermentacji na tyle, żeby nie zmieniła się w ocet. Tak przygotowaną kombuchę wypij w ciągu kilku dni. Przed wypiciem warto rozcieńczyć ją wodą.
Fermentacja kombuchy – wartościowe porady
-
Jeśli dodasz więcej startera lub grzyba herbacianego, fermentacja będzie przebiegać szybciej. Dlatego należy kontrolować ten proces: jeśli kombucha będzie fermentować zbyt długo, przygotujesz ocet zamiast słodko-kwaśnego napoju.
-
Niektóre napary mają tendencję do dłuższego fermentowania. Przykładowo, kombucha na naparze z aronii fermentuje dłużej niż kombucha zrobiona na czarnej herbacie Asam.
-
Napój jest musujący i jest to absolutnie normalne. W wyniku fermentacji powstaje również dwutlenek węgla, który za to odpowiada.
-
Ważne! Jeśli kombucha ma gorzki posmak, nadaje się tylko do wyrzucenia. Gorzki smak jest oznaką tego, że w naszym fermencie zaczęły się procesy gnilne, a napój nie powinien być pity.
Prozdrowotne właściwości kombuchy
Badania nad kombuchą dowodzą, że zawiera ona mnóstwo witamin i mikroelementów. Możemy w niej znaleźć witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, B6 oraz B12), kwasy organiczne (między innymi octowy, mlekowy czy jabłkowy), czy też takie minerały jak cynk, wapń, żelazo, miedź. Warto jednak podkreślić, że przeprowadzone badania dowiodły jedynie obecności tych składników w kombuchy, a nie ich wpływu na zdrowie człowieka. Takie nie zostały jeszcze przeprowadzone. Można jednak przypuszczać, że picie kombuchy wpływa pozytywnie na odporność, florę bakteryjną organizmu, pomaga w regeneracji wątroby i pomaga w pracy układowi pokarmowemu.
Kombucha zawiera niewielkie stężenie alkoholu, więc nie zaleca się jej kobietom w ciąży oraz dzieciom. Warto również zacząć ją pić w niewielkich ilościach i nie przekraczać dziennego limitu, który według naukowców wynosi 118 ml. Obecne badania nad kombuchą nie wykazują jednoznaznie pozytywnego ani negatywnego wpływu na zdrowie, dlatego warto go pić z rozwagą i traktować jako suplement lub urozmaicenie codziennej diety.