Zioła to niezastąpiony dodatek w kuchni. Dzięki odpowiednim przyprawom możemy cieszyć się wyjątkowymi aromatami dań i sprawić, że nawet najprostszy obiad stanie się małym kulinarnym dziełem sztuki. Jeśli chcemy cieszyć się nimi przez cały rok, warto znać proste i praktyczne sposoby na zachowanie ich trwałości i aromatów.
Przechowywanie ziół – praktyczne porady
Świeże zioła w doniczkach
Zioła można przechowywać na różne sposoby. Jeśli zależy Ci na tym, by przez cały rok mieć je świeże pod ręką, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś uprawiał/a je na parapecie kuchennym (przez okres jesienno-zimowy) czy na balkonie lub w ogrodzie (wiosną oraz latem). Chcesz sadzić je właśnie w ten sposób? To banalnie proste! Wybierz jasne i ciepłe miejsce, na przykład kuchenny parapet, na którym najczęściej zioła mają dużo dostępu do światła. W doniczkach, które wybierzesz, zrób drenaż – przepuszczalną warstwę grubości około trzech centymetrów, która ułatwi odpływanie wody oraz dobry dostęp powietrza korzeniom. To sprawi, że nie groźne będzie im gnicie. Chcesz wyhodować zioła od nasion? Istnieją opinie, że właśnie takie są najlepsze. Najlepszy czas na wysianie ich to końcówka zimy (czyli początek marca), jednak zioła urosną o każdej porze roku.
Jeśli kupiłeś/aś roślinę w doniczce, pamiętaj, żeby od razu ją przesadzić. A co siać? Na kuchenny parapet najlepiej sprawdzi się bazylia, którą potem możesz wykorzystać do aromatycznego pesto lub w sałatce caprese. Równie dobrym pomysłem będzie mięta oraz lawenda, która, chociaż nie jest często wykorzystywana w przepisach kulinarnych, skutecznie odstrasza owady (takie jak muchy, które zdecydowanie nie powinny być gośćmi w kuchni). W supermarketach możesz dostać też nasiona i doniczkowe egzemplarze innych ziół – na przykład tymianku, rozmarynu oraz estragonu.
Mrożenie ziół – podstawowe zasady
Na pewno też wiesz, że zioła można mrozić. Wie to każdy, kto kiedyś w pudełku o lodach znalazł koperek ;). Najlepiej jest mrozić takie rośliny, których liście są soczyste i miękkie – wtedy zyskujemy pewność, że zachowamy najwięcej ich smaków i aromatów.
Jak to zrobić dobrze? To bardzo proste. Przygotowane zioła umyj i osusz, a następnie całe lub posiekane na mniejsze kawałki umieść w przygotowanych pudełkach albo woreczkach strunowych. Teraz wystarczy opisać przygotowane pojemniki i włożyć do zamrażarki. Tak przygotowane zioła jesteś w stanie przechować do kilku miesięcy (nie więcej niż dziewięć). Jeśli jednak chcesz trzymać je w zamrażarce dłużej, powinieneś/ powinnaś zblanszować je przed zamrożeniem. Jak to zrobić? Wystarczy zanurzyć zioła na chwilę w gorącej wodzie, po czym umieścić je na moment w wodzie zimnej.
Do mrożenia najlepiej sprawdzi się natka pietruszki, bazylia oraz wspomniany już koperek.
Jak przechowywać suszone zioła?
Ta forma przedłużania trwałości ziół jest jedną z najpopularniejszych. Nie musisz suszyć ich sam/a – właśnie w takiej formie można je najczęściej kupić. Jak jednak przechowywać je tak, żeby można było ich długo używać?
-
Przede wszystkim w suchym miejscu. Niektóre z nich pochłaniają wilgoć z powietrza, co nie dość, że wpływa na ich aromat, to jeszcze grozi pojawieniem się pleśni lub grzybów.
-
W szczelnym pojemniku. Zasada jest prosta – im intensywniej pachnie przyprawa, tym szczelniejsze powinno być opakowanie. Nieszczelne opakowanie to również ryzyko zalęgnięcia się owadów – takich jak mole kuchenne, które trudno jest potem zwalczyć.
-
Do przechowywania warto używać ciemnego szkła – brązowego lub zielonego. Jeśli jednak wiesz, że zioła ze sklepowych saszetek zużywasz szybko, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś trzymał/a je w opakowaniach, w których je kupiłeś/aś. Wtedy warto jednak sięgnąć po taki organizer – dla własnej wygody.
Jak długo można przechowywać zioła?
Chociaż może wydawać się to zaskakujące, zioła również posiadają termin ważności. Ten różni się w zależności od ich rodzaju, części rośliny oraz sposobu przechowywania. Ile więc trzymać zioła u siebie w kuchni?
-
Mrożone: kilka miesięcy. Jeśli przed zamrożeniem zostały zblanszowane, można dłużej.
-
Suszone: w zależności od tego, o jakiej części rośliny mówimy. Zioła i kwiaty o intensywnym zapachu maksymalnie do dwóch lat, korzenie – pięć. Co ciekawe, kminek (o ile nie jest mielony) można trzymać na kuchennej półce do dziesięciu lat. Jeśli zaś chodzi o zioła zmielone, te zachowują swoje właściwości tylko do roku.
Parzenie ziół – praktyczne porady
Niezależnie od tego, czy wolisz zioła świeże, czy suszone, na pewno zdarzyło Ci się wypić napar z jednych lub drugich. Jeśli lubisz smak herbatek ziołowych lub leczysz nimi różne dolegliwości, poznaj nasze sprawdzone sposoby na ich parzenie.
Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że w suszonych ziołach jest tylko 20% wody a w świeżych aż 80%. Co oznacza to dla parzenia ziół w praktyce? To, że jeśli chcesz przyrządzić napar, który jest w stanie dać efekty lecznicze, ziół świeżych powinieneś/ powinnaś dać do naparu cztery razy więcej niż ziół suszonych. Przykładowo, jeśli chcesz zaparzyć sobie świeżą miętę na trawienie, efekt taki jak z suszonej uzyskasz przy dodaniu całej jej garści (a nie łyżeczki czy dwóch) na taką samą ilość wody.
Przechowywanie ziół – podsumowanie
Zioła można przechowywać na różne sposoby i od Ciebie zależy, który z nich wybierzesz. Poznałeś/aś dziś jednak wszystkie najpopularniejsze metody i praktyczne triki na to, by dłużej zachować ich świeżość oraz aromat. Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik przyda Ci się w kuchni :).