Najlepsze patelnie do smażenia – jaką wybrać?
Najlepsze patelnie do smażenia – jaką wybrać?
24.10.2019

Jaką patelnię wybrać do naleśników, jaką do duszenia warzyw, a na jakiej najłatwiej przyrządzić jajecznicę? Jaka patelnia nadaje się do piekarnika, a jaka do zmywarki? Jaka patelnia jest najzdrowsza i nie powoduje uczuleń? Czym kierować się przy zakupie patelni? Wybór odpowiedniej patelni nie jest prosty. Aby dokonać trafnego zakupu, należy wziąć pod uwagę nie tylko cenę wybieranej patelni, ale przede wszystkim jej jakość, przeznaczenie i praktyczne rozwiązania, które mogą sprawić, że smażenie będzie łatwe, przyjemne i zdrowe.

  1. Podział patelni ze względu na przeznaczenie

Patelnie grillowe

Patelnie typu WOK

Patelnie do naleśników

Patelnie do jajek

  1. Rodzaje patelni

Patelnie aluminiowe

Patelnie stalowe

Patelnie żeliwne

  1. Rodzaje powłok

Powłoka teflonowa

Powłoka ceramiczna

Powłoka marmurowa

Powłoka granitowa

Powłoka tytanowa

szakszuka na patelni

1. Podział patelni ze względu na przeznaczenie

Przed zakupem patelni należy przede wszystkim sprawdzić czy wybrane naczynie nadaje się do użytku na naszej kuchence. Najczęstszą pomyłką jest wybór patelni, która nie współpracuje z płytą indukcyjną. Patelnia na indukcję powinna posiadać odpowiednie oznaczenie umieszczone na dnie, etykiecie lub opakowaniu. Najczęściej jest to schematyczny rysunek zwojnicy przypominający rozciągniętą sprężynkę lub napis „induction” lub „induktion”. Jeśli producent nie umieścił takiego oznaczenia lub nie mamy pewności czy rzeczywiście oferowane patelnia sprawdzi się na kuchence indukcyjnej, wystarczy do jej dna przyłożyć niewielki magnes. Jeśli magnes zostanie przyciągnięty przez patelnię, mamy pewność, że posiada ferromagnetyczne dno, które aktywuje pole grzewcze płyty indukcyjnej.

Oprócz dopasowania do kuchenki pierwszym kryterium wyboru nowej patelni powinna być jej wielkość i przeznaczenie. Dla osoby, która na co dzień stołuje się w mieście lub przygotowuje niewielkie dania dla siebie najlepsza będzie patelnia mała i uniwersalna – taka, która szybko się nagrzewa i nadaje się zarówno do krótkiego smażenia jajecznicy, jak i dłuższego duszenia mięsa z warzywami. Dla większej rodziny lub osób, które lubią gotować i często przygotowują posiłki w domu, lepszym wyborem będzie patelnia duża, która zmieści więcej składników oraz pozwoli na jednoczesne smażenie kilku kotletów, placków lub sadzonych jajek.

Jeśli oprócz podstawowych dań chcemy przygotowywać takie, które do wygodnego smażenia wymagają lepszego naczynia, warto zainwestować w dobre patelnie o odpowiednich kształtach i powłokach. Dziś w szerokiej ofercie znanych i cenionych producentów można znaleźć doskonałe patelnie wyprodukowane z nowoczesnych materiałów. Jakością i trwałością przypominają patelnie profesjonalne, jakich używa się w najlepszych restauracjach. Mamy więc do wyboru patelnie kwadratowe do smażenia całych ryb, prążkowane patelnie grillowe czy specjalne naczynia do potraw egzotycznych, takie jak patelnia WOK przeznaczona do potraw kuchni azjatyckiej, a także naczynia do zadań specjalnych, takie jak żeliwna patelnia do piekarnika przystosowana do obróbki cieplnej nad ogniskiem.

Patelnie grillowe

Jeśli nie posiadamy ogrodu lub chcemy cieszyć się smakami grillowanych potraw również poza sezonem, najlepszym zakupem będzie patelnia grillowa, która różni się od innych tym, że z jej dna wystają wysokie prążki tworzące długie rowki. W tych przestrzeniach gromadzi się nadmiar tłuszczu, a ryba lub pierś kurczaka, opierając się na prążkach, nie przywiera do dna.

patelnia grillowa

Dobre patelnie grillowe najczęściej posiadają dodatkowe wycięcia w rancie lub dzióbki ułatwiające wylewanie nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu zyskujemy dania mniej tłuste i mniej kaloryczne, a więc lekkostrawne. Smażenie na patelni grillowej jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które gustują w potrawach niskotłuszczowych i dbają o zdrowie. Warzywa, delikatne mięsa i ryby przygotowane na patelni grillowej nie zawierają nadmiaru tłuszczu i zachowują pełnię smaków oraz aromatów, mogą stanowić więc urozmaicenie lekkiej diety dla osób dbających o linię.

Najlepsze patelnie grillowe posiadają wiele nowoczesnych rozwiązań. Jednym z najważniejszych są nieprzywierające powłoki poprawiające komfort smażenia i ułatwiające usuwanie zapieczonych zabrudzeń. Producenci dbają ponadto o jak najlepszą funkcjonalność, oferując dodatkowe funkcje, takie jak możliwość wstawiania podsmażonej potrawy do piekarnika czy mycia patelni w zmywarce.

Nowoczesną patelnię grillową oferuje znana marka Tescoma. Model o masywnej konstrukcji z dnem ze stali nierdzewnej i odpinanym uchwytem typu SmartCLICK przystosowany jest do używania w piekarniku gazowym, elektrycznym oraz z termoobiegiem. Wysokiej jakości powłoka antyadhezyjna sprawia, że grillowane potrawy nie przywierają do prążkowanego dna i nie przypalają się. Patelnia Tescoma SmartCLICK przystosowana jest do użytku na płytach indukcyjnych oraz wygodnego mycia w zmywarce. Dzięki odpinanej rączce patelnię łatwo przechowywać w kuchni z niewielką ilością miejsca. patelnia z odczepiana raczka

Innym wartym uwagi naczyniem do domowego grillowania jest składana patelnia grillowa z linii Granit Diamond marki Berlinger Haus. To w pełni ekologiczna patelnia aluminiowa pokryta powłoką marmurową, która nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak PFOA oraz ołów i kadm. Podwójna konstrukcja pozwala w łatwy sposób odwracać potrawy na drugą stronę, a wyprofilowany rant pomaga pozbyć się nadmiaru wody i tłuszczu. Krawędzie dodatkowo zabezpiecza gumowy pierścień uszczelniający, a trzywarstwowe, ferromagnetyczne dno typu Turbo Induction zapewnia bardzo dobre przewodzenie i rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu można zaoszczędzić do 35% energii.

 patelnia dwustrona

Patelnie typu WOK

Klasyczny wok służący do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej to głębokie, metalowe naczynie o wysokich, cienkich ściankach rozchodzących się ukośnie na zewnątrz od niewielkiego, wyprofilowanego dna. Nowoczesne naczynie typu WOK to często wygodna, nieprzywierająca patelnia teflonowa lub ceramiczna, a nawet elegancka, designerska nierdzewna patelnia stalowa. Niektórzy producenci oferują również patelnie żeliwne odlewane w tradycyjnym kształcie patelni WOK. Właśnie ten charakterystyczny kształt pozwala na stopniowe smażenie kolejnych składników dania w jednym naczyniu. Duży kąt pochylenia ścianek woka pozwala przesuwać ku górze składniki przyrządzanej potrawy tak, by na dnie stworzyć miejsce dla następnych. Przy zachowaniu odpowiedniej kolejności dodawania i długości smażenia można przyrządzić w jednym naczyniu pyszną, wieloskładnikową potrawę z produktów wymagających zarówno krótkiej, jak i długiej obróbki termicznej. Aby uzyskać pożądany efekt, potrzeba nieco wprawy, jednak już po kilku próbach można cieszyć się daniami inspirowanymi klasycznymi potrawami jednej z najzdrowszych i najciekawszych kuchni świata.

Dla osób dopiero zaczynających przygodę z kulinarną sztuką wschodu najlepszym wyborem będzie nieduża, wygodna patelnia typu WOK z serii Pots&Pans, którą oferuje marka BergHOFF. Wyprodukowano ją z wysokiej jakości kutego aluminium, a wewnątrz pokryto zapobiegającą przywieraniu, bezpieczną dla zdrowia powłoką Ferno. Patelnię wyposażono w wygodną, nienagrzewająca się rączkę i dodatkowy uchwyt pozwalający przytrzymać i przechylić gorące naczynie również z drugiej strony. Można używać jej na wszystkich rodzajach kuchenek.

patelnia wok

Osobom praktykującym smażenie etapowe dłużej przyda się z pewnością patelnia Wok Optima znanej, niemieckiej marki Gipfel. To nieco większa patelnia z pokrywką wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej oraz szkła, które zapobiega nadmiernemu wysuszaniu smażonych składników. Dzięki pokrywie możemy utrzymać również stałą temperaturę obróbki, a gotowe danie zostawić pod przykryciem, aby nie wystygło zbyt szybko. Stalowa część pokrywy o satynowym wykończeniu prezentuje się bardzo elegancko, a niewielkie szklane okienko pozwala kontrolować wszystkie etapy smażenia. Naczynie ma optymalną pojemność 6,4 litra i posiada 3-warstwową, nieprzywierającą powłokę non-stick Greblon C3, która jest odporna na ścieranie i wysokie temperatury. Wygodne uchwyty zostały wyposażone w zdejmowane, antypoślizgowe nakładki silikonowe w czarnym kolorze, które chronią przed poparzeniem oraz zapewniają bezpieczny chwyt i przenoszenie gorącego naczynia. Patelnia Wok Optima nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek. Materiał, z którego wykonano korpus naczynia rozprowadza ciepło równomiernie po całej powierzchni, a bardzo dobra kumulacja energii znacznie skraca czas przygotowywanych potraw.

 patelnia wok gipfel

Kolejnym godnym uwagi naczyniem dla miłośników dań azjatyckich jest patelnia żeliwna typu WOK, którą oferuje marka Biol. Patelnia wykonana z surowego żeliwa wysokiej jakości to produkt ekologiczny, wyjątkowo trwały i ponadczasowy. Nawet przy bardzo wysokich temperaturach smażenia nie odkształca się, jest odporna na zarysowania i gwarantuje równomierne rozprowadzenie oraz długie utrzymanie odpowiedniej temperatury. Patelnia Biol posiada dopasowaną, szklaną pokrywę i elegancką, odkręcaną rączkę z naturalnego drewna. Można używać jej na wszystkich rodzajach kuchenek, łącznie z płytą indukcyjną, a po odkręceniu rączki bezpiecznie zapiekać lub odgrzewać potrawy w piekarniku, a nawet nad ogniskiem. Patelnie żeliwne są stosunkowo drogie, ale to inwestycja na długie lata. Odpowiednia konserwacja zapewni żeliwnym naczyniom miejsce w kuchni kolejnych pokoleń.

patelnia biol

Patelnie do naleśników

Każdy, kto lubi i często smaży naleśniki powinien zaopatrzyć się w specjalną patelnię naleśnikową. Najlepsza patelnia do smażenia naleśników posiada płaskie dno, a okalający je rant jest jak najniższy. Dzięki płaskiej formie nalewane ciasto naleśnikowe równomiernie pokrywa całą patelnię. Niski rant pozwala z kolei na łatwe podważenie i odwrócenie naleśnika bez obawy o naruszenie jednolitej struktury ciasta. Dobra patelnia do naleśników powinna mieć wnętrze pokryte nieprzywierającą powłoką, pozwalającą na swobodne odrywanie się naleśników od powierzchni podczas ich odwracania czy podrzucania. Do odwracania naleśników przez ich podrzucanie najlepiej nadaje się lekka patelnia aluminiowa z wygodnym, ergonomicznym uchwytem.

Jedną z najlżejszych patelni naleśnikowych jest elegancka patelnia do naleśników PRESTO marki Tescoma. Wyprodukowano ją z szybko nagrzewającego się aluminium i pokryto wysokiej jakości powłoką antyadhezyjną zabezpieczającą naleśniki przed przywieraniem i przypalaniem. W zależności od potrzeb, mamy do wyboru dwie opcje: patelnię mniejszą o średnicy 22 cm, która waży zaledwie 0,326 kg lub większą o średnicy 25 cm i wadze 0,386 kg.

patelnia plaska do nalesnikow

Innym, doskonałym produktem do smażenia naleśników jest solidna i praktyczna patelnia marki Kinghoff w modnym stylu marmurkowym i z nieprzywierającą powłoką. Patelnia charakteryzuje się równomiernym nagrzewaniem i jest odporna na korozję. Można jej używać na wszystkich typach kuchenek, łącznie z płytą indukcyjną. Posiada bardzo wygodną rękojeść z otworem umożliwiającym powieszenie patelni na haczyku niedaleko kuchenki, aby zawsze była pod ręką. patelnia kinghoff

Jeśli szukamy doskonałej, a jednocześnie ciekawej estetycznie patelni, warto wybrać niedrogą, ale bardzo efektowną patelnię do naleśników z eleganckiej linii naczyń Metallic Line marki Berlinger Haus. To znakomita patelnia z powłoką granitową, wykonana z kutego aluminium w pięknym, czerwonym kolorze o metalicznym wykończeniu i połysku. Nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych, a konstrukcja dna typu Turbo Induction pozwala na oszczędność do 35% energii. Patelnia jest bardzo poręczna, posiada antypoślizgowy, ergonomiczny i miękki uchwyt, który pozwala na wygodne i bezpieczne podrzucanie naleśników. Potrójna powłoka granitowa sprawia, że patelnia jest odporna na zarysowania i można smażyć na niej naleśniki prawie zupełnie bez tłuszczu. Jest to produkt ekologiczny, który nie zawiera szkodliwych substancji typu PFOA ani ołowiu i kadmu. Dodatkowym, bardzo praktycznym rozwiązaniem jest podwyższenie rantu, które chroni mocowanie uchwytu przed zalaniem płynnym ciastem. Patelnię łatwo utrzymać w czystości – można ją myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce.

patelnia plaska do nalesnikow

Jedną z najlepszych, dostępnych aktualnie patelni do naleśników jest bardzo praktyczna patelnia marki Tescoma z solidnym dnem ze stali nierdzewnej i wysokiej jakości powłoką antyadhezyjną. Patelnia została wyposażona w ergonomiczną, nienagrzewającą się, i co najważniejsze, zdejmowaną rękojeść. Dzięki praktycznemu mocowaniu typu SmartCLICK można jednym ruchem odpiąć rękojeść od gorącej patelni, a następnie użyć patelni w piekarniku, np. do zapiekania naleśników wypełnionych farszem. Patelnia SmartCLICK marki Tescoma przystosowana jest do piekarników gazowych, elektrycznych oraz z termoobiegiem. Nadaje się do wszystkich typów kuchenek i sprawdza się doskonale na płycie indukcyjnej. Jest przystosowana do mycia w zmywarce i posiada długą, 5-letnią gwarancję producenta. Jedynym mankamentem patelni jest stosunkowo wysoka cena, jednak jeśli naleśniki pojawiają się w naszym menu często, jest to najlepsza patelnia w jaką możemy zainwestować. patelnia do nalesnikow z odczepiana raczka

Patelnie do jajek

Sadzone jajka to nie tylko klasyczne, ale również ulubione śniadanie wielu osób w praktycznie każdym wieku. Aby przy smażeniu jajka nie pękały i zawsze wyszły dokładnie tak jak chcemy, warto zainwestować w specjalną patelnię do jajek, zwaną również dołkownicą. Dzięki pomysłowej formie dna z wytłoczonymi dołkami odpowiedniej wielkości, można usmażyć za jednym razem kilka jajek, które pozostaną oddzielone. Możemy więc przygotować szybkie śniadanie dla kilku osób równocześnie i podać jajka w idealnym kształcie i tym samym rozmiarze.

Patelnie przeznaczone do jajek świetnie nadają się również do smażenia racuchów i niewielkich placuszków. Dzięki umieszczeniu ciasta w komorach łatwo uzyskać idealnie okrągłe kształty i jednakowe rozmiary smażonych placków. Typowa patelnia do jajek sadzonych pokryta jest nieprzywierającą powłoką, dlatego przy smażeniu nie należy stosować żadnych ostrych narzędzi. Najlepiej używać łopatki drewnianej lub silikonowej.

lopatka zielona silikonowa

Jeśli szukamy patelni, która pomoże przygotować szybko sadzone jajka na śniadanie, warto wybrać wyjątkowo lekką patelnię marki Kinghoff, która dzięki cienkiemu korpusowi z wysokiej jakości aluminium nagrzewa się błyskawicznie i równie szybko stygnie. Można usmażyć na niej jednocześnie aż cztery jajka, a dzięki antyadhezyjnej powłoce szybko i łatwo umyć. Tego modelu patelni można używać na wszystkich rodzajach kuchenek oprócz kuchni indukcyjnej. Pomimo niskiej ceny patelnia jest solidna, a dzięki wysokiej jakości użytych materiałów można ją myć w zmywarce każdego typu. Aby nie uszkodzić nieprzywierającej powłoki, należy pamiętać o używaniu miękkich łopatek z drewna lub silikonu. patelnia z wzglebieniami do jajek

Kolejną patelnią godną uwagi jest masywna patelnia do jajek z linii PREMIUM marki Tescoma. Oprócz szybkiego przygotowania jednocześnie czterech sadzonych jajek mamy możliwość smażenia na niej placków ziemniaczanych lub racuchów. Dzięki antyadhezyjnej powłoce Teflon Classic doskonale zapobiegającej przywieraniu i przypalaniu się potraw nie musimy do smażenia używać dużej ilości tłuszczu. Dzięki masywnemu korpusowi odlanemu z wysokiej jakości aluminium patelnia nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie rozprowadza ciepło we wszystkich komorach. Nadaje się do użytku na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych, a także jest bardzo wygodna w czyszczeniu. Możemy umyć ją ręcznie lub wstawić do zmywarki.

 patelnia do jajek

Kolejną znakomitą dołkownicą marki Tescoma jest masywna patelnia z odłączaną rękojeścią typu SmartCLICK przystosowana do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, łącznie z indukcyjnymi, a po odpięciu uchwytu również w piekarnikach gazowych, elektrycznych oraz z termoobiegiem.

 patelnia do jajek

Ta solidna i masywna patelnia ze stalowym dnem, pokryta wysokiej jakości powłoką antyadhezyjną oprócz smażenia sadzonych jajek daje wiele innych możliwości. Z powodzeniem usmażymy na niej wszelkiego rodzaju placuszki czy niewielkie kotleciki, a po wstawieniu do piekarnika przyrządzimy miniaturowe zapiekanki z jajkiem lub różnymi innymi dodatkami, a nawet upieczemy cztery jabłka, które dzięki wklęsłym komorom nie przewrócą się podczas wyciągania z pieca. Patelnia jest wyjątkowo wygodna w utrzymaniu czystości. Możemy łatwo myć ją ręcznie pod bieżącą wodą lub w zmywarce razem z innymi naczyniami. Dzięki odłączanej rękojeści patelnia jest łatwa w przechowywaniu i może być idealnym prezentem dla posiadaczy niedużych kuchni.

2. Rodzaje patelni

Oprócz wyboru patelni według jej przeznaczenia warto przed zakupem zwrócić uwagę na materiał z jakiego wykonany jest jej korpus. Najczęściej korpusy patelni wytwarza się z kutego lub odlewanego aluminium, stalowej blachy lub żeliwa. Ponieważ każdy z tych materiałów ma inne właściwości oraz swoje zalety i wady, warto sprawdzić jakie rodzaje patelni najlepiej spełnią nasze oczekiwania.

Patelnie aluminiowe

Patelnie wykonane z aluminium to najczęściej polecane patelnie do szybkiego smażenia. Mają bardzo dobre opinie, ponieważ są lekkie, niedrogie i bardzo szybko się nagrzewają. Nadają się do smażenia, krótkiego duszenia i odgrzewania wcześniej przygotowanych potraw. Patelnia aluminiowa to najlepsza patelnia do jajecznicy, naleśników i duszonych warzyw. Patelnie aluminiowe pokrywa się różnymi rodzajami powłok ochronnych zabezpieczających przed przywieraniem i przypalaniem smażonych potraw. W zależności od rodzaju powłoki na korpusie z aluminium powstają nowoczesne patelnie ceramiczne, marmurowe, granitowe, a także klasyczne patelnie teflonowe. Patelnie wykonane z aluminium są wygodne w użyciu i energooszczędne, jednak mają też swoje minusy. Szybko się nagrzewają, ale równie szybko stygną, dlatego chcąc po krótkim czasie ponownie podać przygotowaną potrawę, trzeba ją ponownie podgrzać. Trwałość patelni aluminiowej zależy od powłoki, jaką jest pokryta. Jeśli planujemy kupić patelnię pokrytą teflonem, musimy pamiętać, by obchodzić się z nią ostrożnie i używać tylko łopatek z drewna lub innego, miękkiego materiału. Gdy powłoka ulegnie uszkodzeniu, należy niezwłocznie wymienić ją na nową.

patelnia ceramiczna bordowa

Patelnie stalowe

Patelnie wykonane ze stali nierdzewnej są wyjątkowo trwałe. Jeśli ich korpus i uchwyty nie są pokryte żadną powłoką, można bezpiecznie używać ich w piekarniku, myć w zmywarce, a nawet jeść z nich metalowym widelcem i kroić nożem potrawę na kawałki. Ponieważ to patelnia nierdzewna, można w niej długo moczyć lub rozmrażać produkty. Patelnia stalowa to znakomite naczynie do smażenia ryb i mięs. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z kwaśnymi potrawami i przyprawami, dzięki czemu nie zmienia ich smaku. Jednak stalowe naczynia ze względu na niewielką domieszkę niklu u niektórych osób mogą wywołać reakcję alergiczną. Takie osoby powinny wybrać patelnie z innego materiału lub pokryte powłoką chroniącą stalowy korpus przed kontaktem z żywnością oraz przywieraniem i przypalaniem.

patelnia stalowa

Patelnie żeliwne

Żeliwne patelnie to najlepsze naczynia do długiego duszenia, smażenia i grillowania. Jeśli żeliwna patelnia ma odpinane uchwyty, można używać jej w piekarniku, a nawet umieścić nad ogniskiem. Dobrej jakości żeliwo jest w pełni ekologiczne i wyjątkowo odporne na zarysowania i odkształcenia, dlatego odpowiednio użytkowana i dobrze konserwowana patelnia żeliwna może służyć wiele lat.

Jednak żeliwo ma również swoje wady. Jest dość kruche, dlatego należy je ostrożnie przenosić, ponieważ przy upadku może popękać. Należy również pamiętać, aby żeliwną patelnię myć tylko ręcznie, a po umyciu niezwłocznie wytrzeć do sucha i natrzeć delikatnie olejem. Dłuższe działanie wody może spowodować korozję patelni.

patelnia zeliwna

3. Rodzaje powłok

Jaka patelnia jest najlepsza? Patelnia marmurowa czy granitowa? Ceramiczna czy teflonowa? Większość nowoczesnych patelni posiada powłoki, które chronią smażoną potrawę przed przywieraniem i przypalaniem. Ponieważ powłoki różnią się od siebie właściwościami i sposobem, w jaki należy je używać, warto sprawdzić przed zakupem ich właściwości, zalety oraz wady.

Powłoka teflonowa

Powłoka teflonowa to już klasyka nieprzywierającej powierzchni. Tworzy wyjątkowo gładką powierzchnię, do której nic nie przywiera. Patelnia pokryta teflonem to praktycznie patelnia beztłuszczowa. Jedyną wadą patelni teflonowej jest jej niska odporność na zarysowania i uszkodzenia. Dlatego należy używać do niej wyłącznie drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych.

Powłoka ceramiczna

Dobra patelnia ceramiczna nagrzewa się równomiernie i dobrze oddaje ciepło. Powłoka ceramiczna jest bardzo śliska, a smażone produkty do niej nie przywierają, dzięki czemu niektóre potrawy można smażyć nawet bez użycia tłuszczu. Jest też odporna na zarysowania, jednak nie należy jej myć w zmywarce i narażać na nagłe zmiany temperatury.

Powłoka marmurowa

Patelnia z powłoką marmurową jest trwała, odporna na zarysowania, odkształcenia i drobne uszkodzenia. Smażone potrawy do niej nie przywierają, dzięki czemu można używać niewielkich ilości tłuszczu.

Powłoka granitowa

Patelnie granitowe są wyjątkowo odporne na zarysowania i uszkodzenia. Można je bezpiecznie myć w zmywarce i używać bez obaw metalowych przyborów kuchennych. Patelnie z powłoką granitową idealnie chronią potrawy przed przywieraniem nawet podczas smażenia bez tłuszczu.

Powłoka tytanowa

Patelnie tytanowe mają bardzo dobre opinie. Są solidne i odporne na zarysowania. Do smażenia nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu, a do przygotowania niektórych potraw można z niego zrezygnować całkowicie.

patelnia z jedzeniem

Wybierając optymalną patelnię, najlepiej kierować się indywidualnymi wymaganiami, potrzebami, a także własnym gustem estetycznym. Najlepsza patelnia to taka, która nie tylko niewiele kosztuje, ale przede wszystkim dobrze smaży i cieszy oko. Równie ważne jest, by jej używanie było wygodne i sprawiało jak najwięcej przyjemności.

KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SSW
TERMISIL
close
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.